Olivier In zijn lente-zomer collectie van 2009


Olivier Theyskens, is een Belgische modeontwerper. “Shewalks in beauty” (gedicht van Lord Byron) schetst zijn 20-jarige carrière in demodewereld van het begin tot nu. In deze tentoonstelling zie je zijn evolutiedoor de jaren heen, van donkere romantische kant in zijn eerste collecties tothet opstarten van zijn eigen label ‘Olivier Theyskens’. In 1997 begon hij zijn carrière met een eerste collectie.Deze collectie was heel sterk beïnvloed door de gotische stijl, de donkereromantiek. Hierdoor wordt hij ook wel de “gotische prins” genoemd. Hij gebruiktdramatische silhouetten en mixt verschillende elementen uit die periode; zwart,kant, leer, korsetten.

Haak en oogsluiting zie je heel veel terugkomen in zijnontwerpen. Dit doorbreekt de stof en hierdoor wordt het ontwerp verfijnder.Deze collectie is mijn minst favoriete collectie van heel de tentoonstelling. Metdeze collectie werd hij internationaal bekend, zelfs Madonna droeg een ontwerpvan hem tijdens de Oscars van 1998. In 2002 is hij gestopt als onafhankelijke ontwerper en ginghij werken voor het Franse haute-couturehuis Rochas. Tijdens zijn periode hieris zijn visie op couture veranderd. Zijn focus is van couture naar demi-couturegegaan. Hetgeen wat mij opviel was dat hij hier geen leer gebruikte, wat weleen hoofdelement was in zijn vorige collectie.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Naast een kledingcollectieontwierp hij ook accessoires, zoals schoenen, juwelen, etc. Na zijn periode bij Rochas is hij in 2007overgestapt naarNina Ricci. Tijdens deze periode deed hij vooral onderzoek naar beweging enstoffen. In zijn lente-zomer collectie van 2009 maakte hij veel gebruik vandunne, fijne en transparante stoffen. Deze collectie was mijn favoriet, dedetaillering op deze stukken zijn prachtig. De herfst-winter collectie was danweer met donkerdere en zwaardere materialen (wat wel logisch is voor winter).

Toenik deze collectie zag, kwam zijn allereerste collectie terug in mij op. Wat mijdirect opvielen waren de schoenen, à la Lady Gaga.Bij deze collectie worden er ook enkele foto’s getoond. Dezezijn van Julien Claessens. Hij trekt backstage foto’s van de modellen en van deontwerpen van Theyskens. In 2009 verlaat hij Nina Ricci en gaat werken als creatiefdirecteur en hoofdontwerper voor het Amerikaans merk Theory. In deze collectie ontwierphij prêt-à-porter stukken, hij “democratiseerde zijn ontwerpen en creëerdestukken met een chique en minimalistische stadslook, een garderobe op maat vande werkende vrouw”.

De kledingstukken zijn heel elegant, met strakke blazers, maartoch een tikkeltje sportief. Tijdens zijn periode hier was hij veel bezig metperfectie. In 2014 is hij gestopt bij Theory. In 2016 maakte hij een comeback met zijn eigen collectie.Tijdens deze periode ontwierp hij ook de bruidsjurk van Nellie Diamond (dochtervan een Amerikaanse bankier). De jurk was gemaakt met veel oog voor detail enhad een vijf meter lange sleep van zijdesatijn.

 Hij startte zijn eigen label, ‘Olivier Theyskens’, en maaktezijn comeback in Parijs. Zijn persoonlijke stijl kwam terug naar boven; zwart,kant, leer én de haak en oogsluiting, maar je ziet wel dat zijn voorbije jarenbij Rochas, Nina Ricci en Theory een invloed hebben gehad. In deze collectiezie je ook dat hij heel veel oog heeft voor detail en perfectie. Hij is heelerg gefascineerd door de soorten en mogelijkheden met materialen en maakt somszelf zijn borduursels. Zwart, kant, detaillering en perfectie zijn sleutelwoordendie mij meteen doen denken aan Olivier Theyskens. Ik vond dit een heelinteressante tentoonstelling.

Je zag heel duidelijk de evolutie van Theyskensdoor de jaren heen en hoe zijn verschillende posities in de andere modehuizenzijn hedendaagse collecties hebben beïnvloed. Hij is van heel gotische stijlmet zware en donkere materialen, naar een elegantere gotische stijl gegaan.

x

Hi!
I'm William!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out