“FLY “Interline” dengan Tigerair. Pada 31 Januari


“FLY WITH SCOOT AIRLINES”Scoot Airlines (TZ) yang berpangkalan di Singapura adalahsyarikat penerbangan tambang rendah yang terbang ke Australia, China, HongKong, Jepun, Korea Selatan, Taiwan dan Thailand yang berpusat di LapanganTerbang Singapura Changi (SIN). Scoot Airlines mempunyai dua ciri strukturkabin dengan Kelas Perniagaan (ScootBiz) dan Kelas Ekonomi.

Tempat dudukScootBiz mempunyai tempat duduk berbaring, ‘footrest’, kuasa dalam tempatduduk, makanan dan hiburan dalam penerbangan. Penumpang kelas ekonomi juga bolehmenempah kerusi Ekonomi Standard, ‘Super seats’ (dengan kerusi dan lebar tempatduduk yang lebih besar) dan Kerusi S-t-r-e-t-c-h, yang merupakan ‘Super seats’.Syarikat penerbangan ini juga merupakan sebahagian daripada  NokScoot iaitu syarikat penerbangan kos rendahyang berpangkalan di Thailand. SEJARAHPada bulan Mei 2011, Singapore Airlines mengumumkanniatnya untuk menubuhkan sebuah syarikat subsidiari kos rendah untuk laluansederhana dan panjang. Pada bulan Julai 2011, Singapore Airlines mengumumkanCampbell Wilson sebagai CEO syarikat penerbangan baharu itu. Pada 1 November2011, syarikat penerbangan itu dinamakan “Scoot”. Pada tahun 2012,Scoot mengumumkan bahawa kod IATAnya akan berubah dari OQ ke TZ.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Pada 4 Jun2012, Scoot memulakan penerbangan pertamanya dari Singapura ke Sydney Airportdi Australia. Pada 12 Jun 2012, Scoot mula terbang ke Gold Coast, destinasikedua Australia. Pada 24 Oktober 2012, Scoot mengumumkan bahawa syarikat induknya,Singapore Airlines akan memindahkan 20 Boeing 787-9 Dreamliners yang mereka telahdiarahkan untuk menggantikan pesawat Boeing 777-200 yang sedia ada dalammembantu perkembangan dan pertumbuhan di masa hadapan. Scoot mula mempertimbangkanmemiliki pesawat yang pelbagai dengan campuran Boeing 787 yang berbezaberbanding dengan semua pesawat Boeing 787-9. Pada 26 Oktober 2012, Scootmengumumkan bahawa penumpang kini boleh membeli tiket “Interline”dengan Tigerair.Pada 31 Januari 2013, Scoot mengumumkan bahawa ia akanmeningkatkan pesawat dengan mengambil penghantaran Boeing 777-200 kelimamenjelang akhir Mei atau awal Jun, untuk menambah dua atau tiga lagi laluan kerangkaian.

Syarikat penerbangan ini juga memperkenalkan ScooTV, perkhidmatanpenstriman hiburan untuk penumpang dan iPads untuk disewa. Pada 21 Mac 2013,Scoot mengumumkan bahawa ia akan melancarkan tiga kali seminggu untuk Singapura-Taipei-Seoul.Laluan itu adalah penerbangan kos rendah pertama antara Singapura dan Seoul,dan sebagai sebahagian daripada kempen pelancaran, Scoot membenarkan pelangganmenentukan tambang pelancaran melalui kempen media sosial. Keesokan harinya,Scoot mengumumkan bahawa 20 Dreamliner Boeing 787 yang mereka ada pada untukhari tersebut ialah untuk 10 Boeing 787-8 dan 10 Boeing 787-9.

Pada 12 Jun2013, Scoot memulakan penerbangan Singapura-Taipei-Seoul. Pada 15 November2013, Scoot memulakan penerbangan selama lima minggu dari Singapura ke HongKong, dimana ia akan meningkatkan perkhidmatan harian pada Disember 2013.Kemudian pada Disember, Scoot memulakan penerbangan lima minggu dari Singapurake Perth.

 PENGGABUNGAN ANTARA SCOOT DAN TIGERAIRBaru-baru ini, pada 4 November 2016, Singapore Airlinesmengumumkan penggabungan Tigerair dan Scoot, dengan Tigerair masuk ke jenamaScoot. Ini akan membolehkan kedua-dua syarikat penerbangan mencapai sinergidalam kos tambang dan pendapatan dan beroperasi di bawah sijil pengendali Udarayang sama atau AOC. Penjenamaan tidak menjejaskan usaha sama Tigerair Australiadan Tigerair Taiwan. Tigerair Australia adalah 100% dimiliki oleh VirginAustralia (Virgin Australia mengekalkan nama Tigerair dan memperoleh hak jenamauntuk Tigerair untuk beroperasi ke beberapa destinasi antarabangsa dariAustralia).

Tigerair Taiwan dimiliki oleh China Airlines (80%) dan anaksyarikatnya Mandarin Airlines (10%), dengan Tigerair memegang baki 10%masing-masing.Pada 25 Julai 2017, Tigerair secara rasmi bergabungdengan Scoot, menggunakan Tigerair AOC, tetapi mengekalkan jenama ‘Scoot’.Dengan perubahan AOC, kod IATA ditukar daripada TZ kepada TR. Scoot juga mengumumkanbahawa ia akan melancarkan penerbangan ke 5 destinasi baharu iaitu Harbin,Kuantan, Kuching, Palembang dan Honolulu. 

x

Hi!
I'm William!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out